Een goede presentatie maken
Powerpoint
Don McMillon laat hier op een humoristische wijze de typische fouten zien bij het maken van een Powerpoint.
Grappig en het bekijken waard!
10 Tips
- Vermijd teveel informatie op een dia.
Een vaak voorkomende fout die nu net het nut van een beknopte duidelijke presentatie voorbij schiet.
Gebruik nooit meer dan zes opsommingtekens en per regel niet meer dan zes woorden (liever nog minder) en deel uitgebreide cijferinformatie als een apart document uit. - Maak aanschouwelijk.
Als je kan kiezen tussen tekst of beeld, ga dan voor beeld. Een beeld is veel aangenamer om naar te kijken voor te toeschouwer. Deze heeft immers niet veel zin om steeds volledige blokken tekst te moeten lezen.
Kies voor en beeld en ondersteun dit beeld met een gesproken tekst of verhaal. Deze tekst kan je onderaan bij je notities noteren in kernwoorden indien je schrik hebt om de draad te verliezen.. - Vermijd een overdaad aan verschillende Fonts.
Kies één font en blijf hier bij. Hoe verleidelijk sommige fantasie-letterypen ook zijn, tracht deze te vermijden want ze brengen zelden een echte meerwaarde in je presentatie. - Beperk je kleurgebruik.
Kies één steunkleur en trek deze door over heel de presentatie.
Je presentatie oogt zo strakker, overzichtelijker en mooier. Less is more. - Een goede resolutie.
In Google kan je bij "tools" de grootte van je gevonden afbeeldingen instellen.
Kies hier steeds voor afbeeldingen met een groot formaat, zo vermijd je "gepixelde" foto's in je Powerpoint. - Mooie beelden.
Vermijd afbeeldingen met watermerken! Dit stoort en komt onprofessioneel over. Kies esthetische foto's, bij voorkeur in het kleurenpalet van je presentatie.
Binnen Powerpoint kan je ook de achtergrond van een afbeelding verwijderen, maak hier gebruik van. - Videomateriaal opslaan.
Vermijd dat je tijdens je presentatie op het moment dat je een ingesloten video wil presenteren je enkel de zin "missing link" kan laten zien. Je kan je filmpje best eerst opslaan op dezelfde computer waar je de Powerpoint op maakt. Dit kan je bv. doen met deze 'Online Video Converter'.
Het beste bestandstype voor je eigen setup kan je hier terugvinden. - Beperk het gebruik van animaties.
Een voorbijfietsend figuurtje, tekstblokken die plots in beeld vliegen, woorden die ronddraaien,..
Het is niet omdat Powerpoint zoveel verschillende animatiemogelijkheden aanbied dat je deze ook moet gebruiken. Geniet met mate. Liefst zo weinig mogelijk. - Test je Powerpoint op locatie.
Behoed jezelf voor de wet van Murphy. Als er iets mis kan gaan zal het misgaan.
Test je presentatie met het materiaal beschikbaar ter plaatse in dezelfde omstandigheden.
Anticipeer technische tegenslag en voorzie een plan B: bv. afdrukken en materiaal bij de hand hebben om ook een "analoge" presentatie (zonder hulp van computer) te kunnen geven. - KISS
En vooral, KISS.
Opdracht Powerpoint
Do the don'ts

Na het bekijken van het filmpje van Don McMillon (zie hierboven) ga je per twee zitten.
Jullie maken elk individueel een powerpoint van welgeteld 2 slides.
Je kiest hiervoor een onderwerp dat je hebt gezien binnen één van je vakken.
Bv; een tijdsperiode, vervoegingen, een term of begrip, formules, een kunstenaar, een sporttak,..
Dit onderwerp verduidelijk je binnen twee slides, maar..
Je doet dit op de slechtst mogelijke manier. Lelijke kleuren, teveel info, lettertypes, effectjes,.. Laat je maar eens volledig gaan! Slechts één regel: de inhoud van je onderwerp moet er wel op staan. Eens deze Powerpoint klaar is voorzie je deze onderaan ergens van je naam en geef je deze door aan je partner. Nu je de verschrikkelijke creatie van je partner hebt vul je deze zelf aan met twee slides.
Maar ditmaal de verbeterde versie van de twee voorgaande slides. Hou hiervoor uiteraard rekening met de 10 tips hierboven en onderteken de slides onderaan met je naam.